Książki
kucharskie zajmują w moim domu jedną, dużą półkę. Można tam znaleźć zarówno
przepisy na ciasta, dania bez glutenu, wegańskie czy typowo polskie i zdecydowanie
nie fit. W tym wszystkim jest jeden rodzaj książek kucharskich, po które sięgam
szczególnie chętnie. Są to wszystkie te, które zostały wydane przez wydawnictwa
katolickie. Dlaczego? Mam do nich szczególne zaufanie. Któż nie zna przepisów na
ciasta siostry Anastazji? Nawet jeśli ktoś się uchował to jeśli tylko je
tradycyjne ciasta zaręczam, że z pewnością jadł coś z jej książek. Są tak
popularne i smaczne.
Zwykle są to
proste przepisy. Takie gdzie w trakcie pieczenia czy gotowania używamy znajomych
nam technik. Nie musimy mieć jakiś specjalnych urządzeń do ich przyrządzenia.
Są z dobrze
znanych nam, polskich produktów, które znajdziemy w najbliższym sklepie. Nie
oszukujmy się, wiele nowych na rynku książek kucharskich jest na tyle
nowoczesna i z takich składników, że zanim je znajdę objeżdżając połowę miasta
to dawno przejdzie mi już ochota na gotowanie. Próbowanie nowych smaków jest
świetne, ale czasami nieekonomiczne, gdy mamy kupić dany produkt tylko na jedno
użycie. Książka 100 % smaku idealnie spełnia te dwa punkty, jej ideą jest
prostota w wykonaniu i produktach, choć niesie ze sobą powiew świeżości i z
pewnością nie będziemy się z nią w kuchni nudzić.
Dla każdego coś dobrego
100 % smaku to
przepisy dla każdego. Odnajdziemy tu inspiracje na dania wegetariańskie i
typowo mięsne, z glutenem i bez niego, zupy, słodkości, dania dla dzieci i na
rodzinne uroczystości. Ponad 100 przepisów na ciekawe dania, które z pewnością
zagoszczą na moim tegorocznym wielkanocnym stole. Dlatego też tak bardzo
spieszę się dla was z tą recenzją – może jeszcze kogoś przez ten tydzień przekonam.
Babka obłoczek, zupa cygańska, rolada serowa, różnorodne chlebki, lekka
tortilla z warzywami. Czyż to nie brzmi wspaniale? Dla mnie zdecydowanie tak,
ponieważ planem na ten rok jest robienie sobie kilku dni w tygodniu bez mięsa,
które nie smakuje mi tak jak dawniej i inspiracji znalazłam tutaj mnóstwo.
Jednocześnie dla męża jeden dzień w tygodniu bez mięsa jest już sporym
poświęceniem, a więc dla niego też jest tu mnóstwo ciekawych przepisów.
Dla kogo jest ta
książka?
Dla osób, które lubią
eksperymentować w kuchni, szukają wiosennej lekkości, świeżości, nowych smakowych
połączeń, ale jednocześnie chcą pozostać w naszej rodzimej tradycji kulinarnej.
100 % smaku to nowoczesność w postaci bananowego czy migdałowego ciasta, a
jednocześnie tradycyjność, ponieważ okazało się, że niektórych przepisów
podobno używała moja babcia. Cieszę się, że ta książka trafiła w moje ręce, z
pewnością będzie często używana, a żeby nie być gołosłowną spójrzcie na
zdjęcie. Jest tam babka z przepisu ze strony 250.
Ocena:5/6
Tytuł: 485.100 % smaku. Oczaruj swoich
gości
Autor: s. Salomea Łowicka, s. Jana
Drzymała
Stron: 335
Wydawnictwo: WAM
Rok wydania: 2019
Za egzemplarz dziękuję wydawnictwu
WAM
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)