Idea pięciu posiłków dziennie i zabierania ze sobą pysznych dań na wynos czy to do pracy, czy szkoły staje się coraz bardziej modna. Dzieci powinny znaleźć w swoich pudełkach zawsze coś kolorowego i dostarczającego im wszelkich potrzebnych składników. Dorośli, studenci też muszą dbać o siebie, swoją sprawność umysłową i fizyczną. Z pewnością przekąski będą idealnie się sprawdzać. Sama wiem, że bardzo niezdrowo jest nie jeść cały dzień żeby zakończyć go jednym mega posiłkiem. Tym bardziej, że teraz moje zjazdy na studia trwają 12 godzin.
Gdy zobaczyłam tę książkę w zapowiedziach wprost wiedziałam, że musi być moja. Pani Grażyna Bober-Bruijn jest już współautorką ,,Pysznie bez glutenu". Radzi co zabierać ze sobą na wynos, jak to wszystko przechowywać aby nie wylądowało w naszym plecaku czy torebce. Każdy z jej 80 przepisów jest niezwykle prosty i szybki, wystarczy parę chwil w kuchni aby cieszyć się daniem. Do tego daje nam mnóstwo patentów jak radzić sobie w kuchni oraz jak wykorzystywać resztki i nie marnować jedzenia. Do jednego z nich trzeba na przykład użyć odsączonego ze serwatki jogurtu. Pomyślelibyście żeby czystą ścierkę do naczyń podwiesić na noc pod kranem?
Każdy przepis jest poparty kilkoma zdjęciami. Autorka tłumaczy wszystko po naszemu, tak prosto i swojsko. Co do przepisów to oczywiście jak w każdej książce kucharskiej znalazło się kilka lepszych, kilka gorszych. Widać duże inspirowanie się autorki kuchnią azjatycką i indyjską. Z tym może być problem, ponieważ często używa się w nich sosu sojowego czy rybnego, a ja ich po prostu nie mam. Nawet jeszcze nigdy nie próbowałam i troszkę boję się tego smaku. Jednak na śniadanie chciałabym zabrać coś bardziej mojego, polskiego. Może jednak ta książka zmusi mnie do kupienia niektórych składników i wypróbowania. Z pewnością jednak będę się inspirować i próbować niektóre zastępować czymś mojego pomysłu. Ogólnie wydanie oceniam na wielki plus, a przepisy średnio. Pół takich które mogę od razu wypróbować, pół tych gdzie muszę się przekonać i poczekać. Jednak np. sałatka ziemniaczana czy deser hangop to mistrzostwo świata. Z chęcią zabiorę je na zjazd na studia. Zdrowe, przepyszne i tanie. No i ich wykonanie nie wymaga od nas zachodu.
Książkę poleciłabym osobom, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, lubią poznawać nowe smaki, zwłaszcza azjatyckie oraz dopiero się uczą. Autorka świetnie wszystko wyjaśniła, no i dania są proste. Z pewnością znajdziecie coś co z chęcią będziecie ze sobą zabierać na wynos.
Ocena:4/6
Tytuł: 237.Pyszne do pudełka
Autor: Grażyna Bober-Bruijn
Stron:191
Wydawnictwo: Muza
Rok wydania: 2015
Osoby, które widzą baner na górze strony zachęcam do jego klikania :)
Za egzemplarz serdecznie dziękuję Wydawnictwu Muza i Business & Culture
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)