Od niepamiętnych czasów lubię spędzać czas w kuchni. Gotować i sprawiać uśmiech na twarzy bliskich jakąś pyszną potrawą. Brakuje mi jednak czasami pomysłów. Wtedy z pomocą przychodzą książki kucharskie, których ostatnio na rynku pojawiają się dziesiątki.
Możemy do woli przebierać w książkach o kuchni orientalnej, włoskiej, francuskiej, wegetariańskiej, a nasze polskie, rodzime dania gdzieś giną w tym całym natłoku nowości. Ta pozycja jest dla wszystkich osób, którym już znudziły się te nowoczesne, modne smaki.
Ja jestem zachwycona tą książką kucharską. To odpowiedź na moje oczekiwania. Wspólnie z mamą przekartkowałyśmy ją już kilkakrotnie. Nie wyląduje na półce z innymi książkami, zostaje w kuchni, aby być pod ręką. To chyba najlepsza z możliwych rekomendacji.
Przed wojną jadano inaczej, myślę jednak, że ówczesne dania były bardziej wyrafinowane i eleganckie niż to co przygotowujemy obecnie. Paradoksalnie wtedy dostępność składników była mniejsza, a jednak na stół trafiały wyrafinowane i smaczne potrawy. Dzięki tym przepisom mogłam przenieść się do czasów z opowieści mojej babci. Podobno jej kuzynka przyrządzała właśnie takie dania.
Aby nie być gołosłowną od razu przygotowałam dwa dania. Były przepyszne i bajecznie proste. Myślę, że praktycznie każdy jest w stanie poradzić sobie z prezentowanymi przepisami, czasami wystarczy trochę praktyki. Zdecydowałam się na leniwe, możecie widzieć je na powyższym zdjęciu. Zdecydowanie nie wyglądają tak jak na zdjęciu w książce, były jednak bardzo smaczne. Przypadły do gustu mojemu synkowi, a to najobiektywniejszy degustator.
Każdy przepis został dokładnie opisany. Autorka wprowadza nas w historię powstania tego dania, później tłumaczy jak je przygotować. Każdy rozdział także został poprzedzony niezwykle ciekawymi opowieściami i anegdotami z historii przedwojennej kuchni. Jak na dłoni widać, że wyszukiwanie starych receptur i odwzorowywanie smaków z tamtych lat to pasja autorki.
Podsumowując,Kuchenny kredens to książka kucharska, która będzie przeze mnie intensywnie użytkowana. Znalazłam w niej polskie i smaczne przepisy, które cała moja rodzina zje bez marudzenia. To dania ze składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Wystarczy otworzyć lodówkę. Uczy oszczędnego i ekonomicznego gotowania, a przy tym prezentuje sycące dania jakie pamiętamy z wakacji u babci.
Ocena:5/6
Tytuł: 364.Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna
Autor: Monika Śmigielska
Stron: 299
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2017
Za egzemplarz dziękuję wydawnictwu Znak
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)